‘De gastvrijheid van de
lokale bevolking was
het grootste geschenk’

THEATERLEZINGEN

Katja Staartjes maakte in samenwerking met Mondiavisueel (Jan Roeleveld) twee speciale theatervoorstellingen:  ‘Lopen over de grens’ en ‘Manaslu Kwadraat’. De eerste tour werd acht maal vertoond in 2017/2019. De nieuwe tour over de Manaslu-expedities ging van start in maart 2020, en werd halverwege gecanceld door de pandemie. De laatste drie voorstellingen zijn uitgevoerd in juni 2022. Dit was tevens de slotvoorstelling voor Mondiavisueel: Jan en Fredy Roeleveld concentreren zich verder op hun bedrijf AV Stumpfl.
Anders als bij de ‘zakelijke lezingen’ van Katja, die zij qua lengte en inhoud op maat maakt voor de opdrachtgever, betreffen deze theatervoorstellingen vaststaande presentaties die ruim 2 uur duren (incl. pauze), met uitgebreid gebruik van video/muziek.

Open lezingen

Za 19 november 2022: ‘Bergen Verzetten’ in het theater-kulturhus te Holten (Salland).
Op deze avond geeft Katja een beeldpresentatie van 75 minuten over haar Himalaya-expedities. Zij zal kort stilstaan bij de recente tocht (oktober 2022) door Dolpo (Nepal). Het hoofdverhaal gaat echter over de ‘achtduizenders’. Er wordt samenvattend afgesloten met de Great Himalaya Trail.
Locatie: Reggeborgh Theater, Smidsbelt 6 te Holten. Aanvang 20:00 uur.
Na afloop terplekke napraten (café Tastoe) en boeken te koop. Meer en kaarten via Theater-Kulturhus Holten.
N.B. Op verzoek van het theater betreft het een presentatie zonder pauze, en derhalve is het een andere lezing dan de twee vaststaande voorstellingen als onder genoemd.

Voorstelling Manaslu2

Deze voorstelling gaat over twee expedities naar de 8163 meter hoge bergreus Manaslu in Nepal. De eerste keer kwam het vijfkoppige Nederlandse team bij toeval op deze achtduizender terecht, want pal voor vertrek naar de berg Shisha Pangma (8027 m) gingen de grenzen met Tibet dicht. Het team week uit naar de Berg van de ziel in Nepal, zoals de Manaslu ook wel wordt genoemd. Uiteindelijk kwamen de bergbeklimmers tot 7700 meter.
Een halfjaar nadien vertrokken Katja en Henk voor de herkansing, opnieuw zonder zuurstof, maar nu als klimteam van twee, slechts ondersteund door kok Lobsang in het basiskamp. Het hoogst haalbare bleek nu de voortop, op 8130 meter, dertig meter onder de top. Wat gebeurde er? Hoeveel moed vraagt het om vlak onder de top om te draaien?
Voor meer informatie over beide expedities kijk op de pagina ‘Spannende Expedities’ van deze website.

Voorstelling Lopen over de grens

De theaterlezing ‘Lopen over de grens’ verhaalt over het avontuur van de  Nepal Traverse, een extreme voettocht van 2000 kilometer en 125.000 hoogtemeters. Hiermee volbrachten Katja en Henk tevens de vermaarde Upper Great Himalaya Trail van 1600 kilometer. Katja doet in deze multimediapresentatie verslag van dit bergavontuur door Nepal. Met name het westen van het Himalaya-land is totaal onontgonnen terrein voor toeristen. Het duo trok, grotendeels vergezeld door Chhiree Sherpa, van jungle tot hooggebergte. Ze kampeerden in het wild en waren in bewoond gebied te gast bij de lokale bevolking. Dat leverde uitzonderlijke ontmoetingen op. Het team liep tijdens de bergtocht tegen allerlei grenzen aan; die de natuur oplegde, grenzen tussen gebieden, grenzen qua welvaart en niet vergeten, de eigen limiet. Over deze bergtocht schreef Katja het gelijknamige boek Lopen over de grens.
In 2015 waren Katja en Henk ter plekke, toen Nepal getroffen werd door een rampzalige aardbeving van 7,8 op Richter. Met deze ingrijpende ervaring, en de daarop volgende wederopbouw waarbij Katja actief betrokken is, wordt de voorstelling afgesloten.

Interesse om een van de voorstellingen te organiseren? Neem dan contact op met Katja Staartjes. Helaas is Mondiavisueel niet meer actief, dus e.e.a. zal niet meer via deze organisator kunnen plaatsvinden.

Call Now Button